Paras ilmanpuhdistin 2023: Testi ja vertailu

Viimeksi päivitetty tammikuu 2022

Hyvä ilmanpuhdistin sopii useimpien ihmisten koteihin. Erityisesti, jos olet herkkä ilmassa leviäville hiukkasille, kuten siitepölylle ja pölylle. Ilmanpuhdistimessa on myös muita hyödyllisiä ominaisuuksia, joista hyötyvät myös he, joilla allergioita ei ole. Olemme testanneet suosituimpia ilmanpuhdistimia sekä muutamia uusia malleja ja todenneet, että paras ilmanpuhdistin on Coway Ilmanpuhdistin 1008CH.

Paras ilmanpuhdistin testiemme perusteella

Useimmissa ilmanpuhdistimissa on nykyään samanlaiset suodattimet, ja ne suodattavat hiukkasia enemmän tai vähemmän yhtä hyvin hinnasta riippumatta. Ilmansuodattimen korkeamman hintalapun myötä saat tehokkaamman ja hiljaisemman ilmanpuhdistimen suuremmalla kapasiteetilla sekä hajusuodattimen. Lisäominaisuuksia ja huomioitavia asioita on alla olevassa osto-oppaassa.

 1. 1. Coway Ilmanpuhdistin 1008CH

  9,6/10
  Coway Ilmanpuhdistin 1008CH
  Bedst i test
  Kapasiteetti
  350 m³/h
  Melutaso
  48 dB (Max. teho)
  Puhdistuskyky
  99,5 %
  Max. Huoneen koko
  73 m²
  370.76 €
  Kauppaan
 2. 2. Leitz TruSens Z-1000 ilmanpuhdistin

  9,2/10
  Leitz TruSens Z-1000 ilmanpuhdistin
  Kapasiteetti
  100 m³/h
  Melutaso
  65 dB (Max. teho)
  Puhdistuskyky
  95 %
  Max. Huoneen koko
  23 m²
  148.78 €
  Kauppaan
 3. 3. Beurer - LR 220 Air Purifier

  9,0/10
  Beurer - LR 220 Air Purifier
  Kapasiteetti
  125 m³/h
  Melutaso
  55 dB (Max. teho)
  Puhdistuskyky
  99,5 %
  Max. Huoneen koko
  37 m²
  175.00 €
  Kauppaan
 4. 4. Beurer Ilmanpuhdistaja / ilmankostutin LR330

  8,9/10
  Beurer Ilmanpuhdistaja / ilmankostutin LR330
  Kapasiteetti
  200 m³/h
  Melutaso
  49 dB (Max. teho)
  Puhdistuskyky
  85 %
  Max. Huoneen koko
  35 m²
  259.40 €
  Kauppaan
 5. 5. Philips Ilmanpuhdistin Series1000i Kompakti

  8,7/10
  Philips Ilmanpuhdistin Series1000i Kompakti
  Kapasiteetti
  270 m³/h
  Melutaso
  62 dB (Max. teho)
  Puhdistuskyky
  99,97 %
  Max. Huoneen koko
  63 m²
  309.29 €
  Kauppaan

Ilmanpuhdistimen Suodatus

Osto-opas: Ilmanpuhdistimen valinta

Minkä tahansa ilmanpuhdistimen ostatkin, on selvää, että huoneesi ilmanlaatu paranee. Jotta voit valita itsellesi juuri oikean vaihtoehdon, on hyvä puntaroida myös muita asioita. Alla on esitetty yhteenveto ilmanpuhdistimen tärkeimmistä ominaisuuksista.

Kapasiteetti

Ilmanpuhdistimen kapasiteetista käytetään yleensä lyhennettä CADR, ja se mitataan m³/h. Se osoittaa, kuinka monta kuutiometriä ilmaa ilmanpuhdistin pystyy suodattamaan pois tunnissa. Suurempi luku tarkoittaa tehokkaampaa ilmanpuhdistusta, ja voit jakaa CADR-arvon kahdeksalla saadaksesi likimääräisen arvon siitä, kuinka suuren huoneen ilmanpuhdistin voi puhdistaa. Olipa huoneessa sitten sen kokoon nähden liian suuri tai liian pieni ilmanpuhdistin, siitä ei ole koskaan mitään haittaa. On parempi, että isossa huoneessa on liian pieni ilmanpuhdistin kuin ei ilmanpuhdistinta lainkaan.

Suodatus & HEPA-suodatin

Ilmanpuhdistin suodattaa ilmaa erilaisten suodattimien läpi, jolloin hiukkaset jäävät suodattimiin ja puhdas ilma suodattuu ulos. On olemassa eri tasoja ja luokituksia, joita kutsutaan yleensä nimellä HEPA-suodattimet, esimerkiksi HEPA 13. Kaikki nykyaikaiset ilmanpuhdistimet suodattavat tehokkaasti vähintään 99 % kaikista hiukkasista, mutta monet ilmanpuhdistimet pystyvät puhdistamaan jopa yli 99,9 % ilmasta hiukkasista. Joissakin ilmanpuhdistimissa ei ole vain yhtä suodatinta, vaan niissä voi olla useita suodattimia, jotka mukautetaan suodattimeen jäävien hiukkasten koon mukaan. Useat suodattimet keräävät sekä pöly- että siitepölyhiukkasia ja helpottavat allergioita.

Hajujen neutralisointi

Hajuhiukkasia ei ajatella hiukkasina. Jopa nämä jäävät kiinni tehokkaaseen ilmanpuhdistimeen. Hajuista eroon pääseminen on erityisen miellyttävää, jos asut hieman vanhemmassa talossa. Tuuletusaukkojen ja avoimien ikkunoiden kautta voi asuntoon päästä vahingossa sisään savunhajua ja muita hajuja. Jos arvostat suuresti hajujen neutralointia, kannattaa valita ilmanpuhdistin, jossa on hiilisuodatin tai jonkinlainen hiiliominaisuus.

Melutaso

Jos olet herkkä äänelle, kannattaa valita suurempi ilmanpuhdistin. Yleensä suurempi ilmanpuhdistin pitää vähemmän ääntä kuin paljon pienempi malli, jonka on työskenneltävä kovemmin saavuttaakseen saman ilmanpuhdistuskapasiteetin. Poikkeuksiakin on mutta ilmanpuhdistimen äänitaso on lähes aina määritelty.

Ohjaaminen

Ilmanpuhdistimet ovat suhteellisen yksinkertaisia tuotteita, mutta joihinkin niistä voi silti liittää sekä wifin että puhelimen. Jos liität laitteen puhelimeesi, pystyt sen avulla säätämään ilmanpuhdistimen eri tasoja. Laitteet, joita ei voi yhdistää puhelimen kanssa, eivät suinkaan ole huonompia. Niissä on yleensä vain vähemmän tasoja ilmanpuhdistimen tehon säätelyyn.

Huolto

Ilmanpuhdistin on helppo huoltaa. Suodatin on kuitenkin vaihdettava aika ajoin. Useimmat ilmanpuhdistimet ilmoittavat, kun suodatin on aika vaihtaa, mutta muuten suodatin suositellaan vaihdettavaksi 2000 käyttötunnin jälkeen. Kuten aiemmin mainittiin, ensisijaisena suodattimena käytetään HEPA-suodatinta. Tarkemmat tiedot oikeasta suodattimesta löytyy käyttöohjeesta tai tuotesivulta.

Usein kysytyt kysymykset ilmanpuhdistimista

Mikä ilmanpuhdistin on paras?

Kun kaikki tekijät otetaan huomioon, olemme päätelleet, että vuoden 2023 paras ilmanpuhdistin on Coway Ilmanpuhdistin 1008CH. Ilmanpuhdistin puhdistaa ilman tehokkaasti sekä allergeeneista että hajuista.

Auttaako ilmanpuhdistin hiukkasia ja siitepölyä vastaan?

Kyllä! Monet ilmassa leviävät hiukkaset, kuten siitepöly, koostuvat pienemmistä hiukkasista, jotka leijuvat ilmassa. Ilmanpuhdistin suodattaa ilmassa leijuvat hiukkaset, ja näin siitepölyn määrä vähenee siinä huoneessa, jossa ilmanpuhdistin on.

Voiko ilmanpuhdistin auttaa pahoja hajuja vastaan?

Kyllä! Useimmissa ilmanpuhdistimissa on hiilisuodatin, joka neutralisoi ja poistaa tehokkaasti pahoja hajuja.

Puhdistaako ilmanpuhdistin pölyä?

Kun pölyhiukkaset imeytyvät ilmanpuhdistimeen, ne myös juuttuvat suodattimeen. Jos sinulla on pölyongelma, ilmanpuhdistin voi olla hyvä apu estämään kodin pölyisyyttä.

Voivatko ilmanpuhdistimet olla millään tavalla haitallisia?

Mikään tutkimus ei ole osoittanut, että ilmanpuhdistimet voisivat olla millään tavalla haitallisia. Ilmanpuhdistimessa ilma kulkee suodattimien läpi, jotka puolestaan pidättävät ilmassa olevia hiukkasia. Ilmanpuhdistimesta ei lähde haitallisia aineita, eikä ilmanpuhdistimessa ole haitallisia aineita.

Mihin ilmanpuhdistin tulisi sijoittaa?

Sijoita ilmanpuhdistin siihen paikkaan, missä sinulla on eniten ongelmia hiukkasten ja pölyn kanssa.

Testivoittaja - Paras Ilmanpuhdistin

 • Coway Ilmanpuhdistin 1008CH
 • Leitz TruSens Z-1000 ilmanpuhdistin
 • Beurer - LR 220 Air Purifier
 • Beurer Ilmanpuhdistaja / ilmankostutin LR330
 • Philips Ilmanpuhdistin Series1000i Kompakti
Arvioi tämä artikkeli
Arvosana
Arvosana
Arvosana
Arvosana
Arvosana
17 ääntä, keskiarvo: 4.1 / 5